Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: САЩ ще запазят тарифите за китайски стоки до "втората фаза" от търговската сделка

Бизнесът се опасява, че "първата фаза" от сделката няма да облечки многомилиардната тежест от високите мита за американските фирми

Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

Съединените щати ще запазят тарифите си за китайски стоки до приключването на "втора фаза" на търговско споразумение между САЩ и Китай, заяви във вторник американският министър на финансите на Стивън Мнучин, само ден преди двете водещи световни икономики да подпишат временна сделка.

Мнучин каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп би могъл да обмисли облекчаването на тарифите, ако двете най-големи икономики в света се придвижат бързо до подписване на споразумение за последващи действия.

"Ако президентът въведе бързо "втората фаза", той ще обмисли освобождаването на тарифите като част от тази фаза", посочи финансовият министър.

Доналд Тръмп насрочи подписването на търговското споразумение от "първа фаза" с вицепремиера на Китай Лю Хъ в Белия дом в сряда от 11:30ч. местно време (18:30ч. българско време).

Подписването ще бъде факт само седмица преди в американският Сенат да започне процедурата по импийчмънт на президента на САЩ. Тръмп стана едва третият американски президент, срещу когото стартира процедура по импийчмънт, след като през миналия месец Камарата на представителите одобри обвиненията, че той е злоупотребил с властта си, притискайки Украйна да започне разследване срещу Джо Байдън, който е един от кандидатите на Демократическата партия за тазгодишната президентска надпревара, както и заради възпрепятстване Конгреса при провеждането на самото разследване.

Притесненията около предстоящото подписван на двустранната търговска сделка, доведе в края на търговията във вторник до известно поевтиняване на американските акции на Уолстрийт, след като агенция Блумбърг съобщи, че тарифите на САЩ спрямо китайските стоки могат да останат в сила до края на президентски избори, които ще се проведат в началото на ноември.

В същото време нови данни показват, че разходите във връзка с търговската война на Тръмп се оказват по-широко разпространени, по-големи и по-дълготрайни за американската промишлена конкурентоспособност и за работните места, отколкото се смяташе досега. Изследване на Федералният резерв на САЩ и на други висши икономисти показва, че тарифите на САЩ за китайски индустриални компоненти и материали, които до голяма степен няма да бъдат отменени от "първата фаза" на двустранната сделка, се оказват особено вредни за конкурентоспособността на САЩ и за работните места в промишлеността.

Самият Стивън Мнучин и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заявиха по-рано, че не е в ход споразумение с Китай за по-нататъшно намаляване на митническите тарифи. В съвместно изявление те заявиха, че всички аспекти на търговската сделка от "първата фаза" ще бъдат оповестени публично в сряда, с изключение на поверителното приложение, което ще опише подробно американските продукти и услуги, които ще бъдат закупувани от Китай.

"Няма други устни или писмени споразумения между Съединените щати и Китай по тези въпроси и няма споразумение за бъдещо намаляване на тарифите. Всякакви слухове за обратното са категорично неверни", посочиха двамата най-висши американски търговски преговарящи.

След като сделката по "първа фаза" на търговското споразумение беше постигната през миналия месец, Вашингтон се съгласи да спре планирани тарифи за 160 млрд. долара върху вноса на китайски мобилни телефони, преносими компютри и други стоки, които трябваше да влязат в сила на 15-и декември, както и да намали наполовина до 7,5% на съществуващи от септември тарифи от 15% върху внос на други китайски стоки на стойност 120 млрд. долара. В същото време САЩ запазват високите мита от 25% върху вноса на други стоки от Китай за 250 млрд. долара.

Откакто Тръмп започна политиката на преструктуриране на отношенията с почти всички основни търговски партньори на Вашингтон, американските компании са платили 46 млрд. долара за новите тарифи на внос, показват данните от САЩ.

Доналд Тръмп обаче настоява, че тарифите се плащат от страните, срещу които те се начисляват, но американските икономисти и бизнес твърдят, че именно те поемат основната част от разходите по митническата война.

"Американци за свободна търговия", коалиция от над 150 бизнес асоциации, които се противопоставят на тарифите, заяви, че търговската сделка от "първа фаза" ще направи малко, за да облекчи тежестта на многомилиардните мита, които се плащат от американските компании. "По-голямата част от тарифите - които дефакто представляват данъци, плащани от американците, а не от китайците - ще останат в сила, продължавайки да вредят на американската икономика", заяви нейния говорител Джонатан Голд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна