Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фил Хоган от ЕК има за цел да предотврати тарифна война със САЩ

Най-високопоставеният търговски служител на Европейския съюз - еврокомисарят Фил Хоган, се опитва да предотврати трансатлантическата търговска война чрез предлагане на сътрудничество в момент, когато Белият дом обмисля дали наложи нови митнически тарифи, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Първото посещение на Фил Хоган във Вашингтон, след като той встъпи в длъжност през миналия месец, идва фона на разширяващ се европейски търговски излишък спрямо САЩ и заплахи от страна на президента Доналд Тръмп, че ЕС "се възползва" от Съединените щати и е по-лош партньори от Китай по отношение на търговските въпроси.

Според "Уолстрийт джърнъл" Фил Хоган не е сигнализирал за някакъв нов подход спрямо своя предшественик за разрешаване на двустранната безизходица, въпреки разрастващото се търговско напрежение.

"Имаме предизвикателни отношения със САЩ“, посочи Хоган преди своята визита във Вашингтон. Във вторник той се срещна с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, като след това ще разговаря с финансовия министър Стивън Мнучин, министъра на търговията Уилбър Рос и с членовете на Конгреса.

Вашингтон заплашва да въведе високи мита върху френски внос за 2,4 млрд. долара във връзка с приетия от Париж закон за цифровия данък, като администрацията на Тръмп посочи, че френският закон е насочена несправедливо към американските технологични компании.

САЩ вече отстрани процедурните си пречки, за евентуалното предприемане на действия дори още тази сряда, но даде знак, че ще спре въвеждането на планираните тарифи, тъй като Париж и Вашингтон се опитват да разрешат проблема до следващата седмица, когато се очаква Еманюел Макрон и Доналд Тръмп да се срещната в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна