Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай търси отговори за мистериозния вирус в Ухан

Медицински екип вкарва пациент в болницата „Цзининтан“ в китайския град Ухан, където са настанени заразени с новия вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов вирус от семейството на SARS (тежък остър респираторен синдром – ТОРС – б.р.) може да се е разпространил между роднини в китайския град Ухан, съобщиха днес местните власти, цитирани от АФП.

Огнището, което причини смъртта на един човек, предизвика тревога заради връзката със SARS, довел до смъртта на поне 349 души в континентален Китай и на още 299 в Хонконг през 2002-2003 г.

Една жена от общо 41 пациенти в Ухан може да е бил заразена от съпругата си, съобщи здравната комисия на Ухан, централната провинция Хубей.

Съобщението идва след новината, че китайка е била диагностицирана с нов коронавирус в Тайланд, където отишла от Ухан.

Досега не е потвърдено пряко предаване от човек на човек на вируса зад огнището в Ухан, но здравните власти посочиха, че тази възможност не може да бъде изключена.

Мъж, който е заразен, работел на рибния пазар Хуанан, който бе идентифициран като център на огнището, а съпругата му също се е заразила, въпреки че не е посещавала пазара.

Пазарът е затворен от 1 януари. Диагностицираната жена в Тайланд пък е в стабилно състояние и не е посещавала пазара, съобщи вчера Световната здравна организация. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!