Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските медии приветстваха предпазливо търговския пакт със САЩ

Сделката бе подписана от китайския вицепремиер Лю Хъ и от президента на САЩ Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските държавни медии приветстваха първата фаза от търговската сделка между Пекин и Вашингтон като „трудно извоювано споразумение“, но предупредиха за неясноти, които може да усложнят бъдещите отношения, предаде АФП.

След близо две години на конфликт двете най-големи икономически сили подписаха снощи дългоочаквано търговско примирие в Белия дом.

Споразумението включва обещания от Китай да увеличи вноса на американски земеделски и други стоки за период от 2 години, и осигурява известна защита за американските технологии.

Китайският националистически „Глобал таймс“ описа сделката като „трудно извоювано споразумение, за което трябва да се грижат и двете страни“.

„Чайна дейли“ пише, че „с подписване на сделката, сега трябва да можем да се надяваме, че разведряването ще доведе до траен мир“.

Официозът на партията „Женмин жибао“ я нарича „нова отправна точка“ за американско-китайските отношения, а държавната телевизия посочва, че сделката е от общ интерес за двете страни.

Но държавните медии също така предупреждават, че нацията трябва да се готви за бъдещи сблъсъци със САЩ.

„Въодушевлението бързо бе успокоено от подозрения, че е нужно малко за срив на сделката“, пише „Чайна дейли“ в редакционна статия.

„Глобал таймс“ пък поставя под въпрос устойчивостта на споразумението: „Може ли предварително търговско споразумение, постигнато в период, в който стратегическите отношения между САЩ и Китай са в спад, наистина да проработи?“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна