Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ след силно предпразнично пазаруване

През декември 2019 година продажбите на дребно в САЩ се увеличиха стабилно за трети пореден месец, приключвайки един успешен предпразничен сезон на пазаруване, което може да подсили изгледите, че водещата световна икономика е запазила умереното си темпо на растеж в края на изминалата година.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през декември се повишиха с 0,3% до 529,6 млрд. долара спрямо ноември, когато също нараснаха с 0,3% (възходяща ревизия от повишение с 0,2%), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. Спрямо година по-рано продажбите на дребно нараснаха през декември с 5,8 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се увеличиха през декември с цели 0,7% спрямо ноември, докато изключвайки и продажбите по бензиностанциите, те нараснаха с 0,5% от предходния месец. Продажбите на автомобили пък се свиха с 1,3%, отбелязвайки най-солиден спад от миналия януари и след техен скок с 1,5% през ноември. Продажбите в бензиностанциите нараснаха с цели 2,8%, отразявайки по-високи цени на бензина, докато онлайн и продажбите чрез поръчка по пощата се увеличиха с 0,2% след стагнация през ноември.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повиха през декември с 0,5% (при очаквания за повишение с 0,4%) след понижение с 0,1% през ноември. Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.  Трябва да се има предвид, че нарастването на потребителски разходи с 2,9% през третото тримесечие бяха в основата на растежа на американската икономика през периода юли - септември с 2,1 на сто. Доброто повишаване на продажбите в т.нар. "контролирана група" през миналия месец предполага, че потребителските разходи ще продължат да бъдат важен генератор за експанзията на икономиката на САЩ и в края на изминалата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна