Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Фич": Търговската сделка между САЩ и Китай е в подкрепа на глобалния икономически растеж

"Мудис": Споразумението намалява риска от нова ескалация на търговското напрежение

Една от трите най-големи американски рейтингови агенции Fitch Ratings заяви в четвъртък, че подписаната "първа фаза" на търговската сделка между САЩ и Китай ще засили доверието сред бизнеса и ще подкрепи стабилизирането на световния икономически растеж, добавяйки, че въздействието на постигнатото споразумение ще зависи от неговото изпълнение.

"Търговската сделка засилва очакванията ни, че глобалният икономически растеж ще се стабилизира през тази година", посочва агенция "Фич". Тя прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 5,9% през 2020 г., което ще помогне на глобалната икономика да се разшири с 2,6 на сто.

"Фич" също така посочи, че глобалният растеж ще зависи и от това кои държави ще бъдат засегнати от новите търговски обстоятелства, които ще възникнат след двустранната сделка между САЩ и Китай.

Другата водеща кредитната агенция - "Мудис" (Moody's Investors Service) пък отбеляза, че подписаното търговско споразумение между Вашингтон и Пекин намалява рискът от подновяване на ескалацията между двете водещи икономики, който риск вредеше на световната икономика през последните две години.

Изпълнителният директор на "Мудис" - Майкъл Тейлър заяви, че споразумението може да помогне за увеличаване на двустранния износ и да доведе до подобряване на бизнес доверието, както и на инвестициите.

"Подробности за споразумението обаче предполагат, че остава значително пространство за продължаващо търкания между двете държави и "Мудис" продължава да очаква, че напрежението между Китай и САЩ ще се увеличава и ще намалява през следващите години", се посочва в съобщението на агенцията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.