Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно население в Германия през 2019, но изцяло благодарение на миграцията

Населението на Германия достигна през миналата година рекордните 83,2 милиона души изцяло благодарение на миграцията, но отбеляза най-бавни темпове на растеж от 2012-а година насам, тъй като най-голямата европейска икономика има хроничен дефицит на раждаемост, съобщи в петък немската официална статистика Deststis.

Германия има едно от най-застаряващите населения в света и регистрира повече смъртни случаи, отколкото раждания от 1972 година насам. Остаряващото население е предизвикателство за обществената пенсионна система в страната и причинява сериозно проблеми на компаниите, които искат да наемат квалифицирани работници.

Според Destatis броят на хората, живеещи в Германия, е нараснал през 2019-а година с около 200 000 спрямо предходната година. Нетната миграция в страната пък се изчислява между 300 000 и 350 000 след близо 400 000 през 2018-а година. Това представлява спад за четвърта поредна година, добави статистическата служба.

Графика на населението в Германия, млн.броя

Повече от милион души, които избягаха от войните и бедността в Близкия Изток, Африка и от други места, се стекоха в Германия, откакто канцлера Ангела Меркел отвори границите на страната за тях през 2015-а година. Мнозина от тях бяха привлечени от стабилната немска икономика, от сравнително либералните закони за убежище и от щедра система от обезщетения.

Именно миграцията допринася за увеличаване на населението в Германия през миналата година с 200 000 души до рекордните 83,2 милиона. Прирастът на населението обаче е много по-малък, отколкото през периода от 2013-а до 2018-а година, отбелязва Destatis. Подобен слаб растеж за последно беше регистриран през 2012-а година.

От времето на Обединението на Германия преди близо три десетилетия, населението на страната като цяло нараства с изключение на 1998 г и през периода от 2003 до 2010 година. Този прираст обаче се дължи изключително на нетната имиграция и ако нея я нямаше, населението във водещата европейска икономика щеше да намалява постоянно след 1972 година, тъй като от тогава насам всяка година умират повече, отколкото се раждат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени