Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден изненадващ спад на британските продажби в края на 2019 година

Продажбите на дребно във Великобритания се понижиха изненадващо през декември и по този начин не успяха да нараснат за пети пореден месец, което е пореден знак, че британската икономика се е забивала рязко в края на 2019-а година, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се сви през декември с 0,6% спрямо ноември, когато се понижиха с цели 0,8% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,6%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,5 на сто. Това означава, че през последните пет месеца на изминалата година (от юли до декември включително) британските потребители не са успели да увеличат техните харчове, което е най-продължителният подобен негативен период от далечната 1996 година.

Изключвайки автомобилното гориво, продажбите на дребно се понижиха през декември с 0,8% след аналогичен спад и през ноември, докато продажбите на храни се свиха с 0,7%, а на нехранителни стоки - с 1,1 на сто.

Единствено продажбите по интернет отбелязват през декември добър растеж с 5,6% след по-слабо повишение с 1,9% през ноември.

Потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата. В рамките на трите месеца до края на декември продажбите на дребно се понижиха с 1,0%, отбелязвайки най-солиден спад от началото на 2017-а година насам, като според ONS това вероятно ще отнеме 0,05 процентни пункта от БВП на Великобритания през четвъртото тримесечие на 2019-а година.

Поредните много слаби данни за търговията на дребно вероятно ще засилят пазарните очаквания за възможно намаляване на лихвите ставки на Английската централна банка - при това още на заседанието през следващата седмица.

На предходните две заседания през ноември и декември 2019-а година двама от деветте членове на АЦБ гласуваха за намаляване на основната британска лихва с 25 базисни пункта до ниво от 0,5%. По-рано този месец пък самият шеф на банката Марк Карни намекна, че може да се обмисли съкращаване на лихвените ставки при продължаваща слабост на британската икономика.

С оглед на това не е изненадващо, че британската лира започна да поевтинява на валутните пазари. След слабите данни паундът се понижава с 0,22% към часово дъно от 1,3040 долара, отстъпвайки от сутрешен 8-дневен връх около 1,3117 долара. Еврото пък отскочи от сутрешно 7-дневно дъно около 0,8485 британски лири към 0,8530 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна