Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕС може да принуди Apple да използва универсален свързващ кабел

Европейският съюз обмисля да обнови своите планове, които биха могли да принудят производителите на смартфони като Apple Inc. да споделят един и същ метод на зареждане и свързващ кабел.

Европейските политици искат да улеснят живота на потребителите, както и да намалят електронните отпадъци в региона на 28 държави. В резултат на това обмислят въвеждането на един универсален кабел за зареждане. Това би било особено важно за Apple предвид различните му възможности за зареждане.

"Ние се удавяме в океан от електронни отпадъци“, заяви Ружа Тун унд Хоенщайн, депутат в Европейския парламент. "Не можем да продължим по този начин", добави тя, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Според Европейския парламент старите зарядни устройства генерират повече от 51 000 метрични тона електронни отпадъци годишно. Законодателите искат едно единствено универсално зарядно устройство, което да пасва на смартфони, таблети, електронни книги и на всяко друго преносимо електронни устройство.

Това предполага, че кабелът на компанията Apple - Lightning, който се използва за зареждане и синхронизиране на различни устройства, би бил изложен на риск.

От Apple обаче смята, че планът на ЕС би навредил на иновациите.

"Наредбите, които биха осигурили съответствие на типа конектор, вграден във всички смартфони, замразяват иновациите, а не ги насърчават. Подобни предложения са лоши за околната среда и излишно разрушителни за клиентите", заявиха от американският технологичен гигант.

По свой собствен избор, Apple вече спря да използва захранващия кабел Lightning във версията на iPad за 2019 година, като вместо това използва USB-C порта, използван и в MacBooks. USB-C и micro-USB се използват и на устройства с операционната система Android.

ЕС настояваше за универсално устройство за зареждане още през 2014 година. По това време Европейската комисия се опита да насърчи производителите на смартфони да разработят съвместно решение. Доброволната схема обаче не постигна това, на което се надяваха европейските политици и сега те обмислят закон в тази посока.

"Никога не е късно индустрията да излезе с подходящо предложение, но сега трябва да обмислим законодателния подход", заяви източник от ЕК в имейл до CNBC.

Междувременно разработчиците на смартфони, включително компаниите Apple и Samsung, вече представиха устройства, които се зареждат безжично. Въпреки че технологията все още е в начален стадий, анализаторите смятат, че именно това е бъдещето.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от