Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Надал започна с убедителна победа

Рафаел Надал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финалистът от миналата година и шампион от 2009-а Рафаел Надал се класира без проблеми за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Световният №1 победи Уго Делиен от Боливия с 6:2, 6:3, 6:0 за малко над 2 час игра на „Род Лейвър Арена" в Мелбърн.

Испанецът поведе с 5:0 за 39 минути, но допусна Делиен да вземе два поредни гейма, преди да затвори първия сет. Във втората част Делиен се закрепи до 3:4 в полза на Надал, но последваха три последователни гейма за левичаря от Манакор.

В третия сет Надал не остави шансове на съперника си и не му даде нито един гейм. Рафа записа 8 пробива на сметката си срещу 2 за Делиен. Испанецът завърши с 38 печеливши удари при 21 непредизвикани грешки.

Той вече е с баланс 62 победи и 13 загуби на първия за годината турнир от Големия шлем. Следващият съперник на Надал ще бъде победителят от двубоя Федерико Делбонис - Жоао Соуса.

Австриецът Доминик Тийм също записа чиста победа на старта, след като надви френския си съперник Адриан Манарино с 6:3, 7:5, 6:2. Петият в схемата загуби подаването си за 4:4 във втория сет, но върна пробива след разиграване с 28 удара в края и спечели частта.

Тийм довърши победата със седмия си ас и отстрани Манарино след 2:21 часа на корта. Следващият съперник на 26-годишния австриец ще бъде излъчен от срещата между испанеца Алберт Рамос-Винолас и австралийския участник с "уайлд кард" Алекс Болт.

Доминик Тийм се радва след края на мача.

Яник Синер, който е определян за едно от следващите големи имена в мъжкия тенис след победата си на на "Next Gen" през ноември, отстрани австралийския квалификант Макс Пърсел със 7:6(2), 6:2, 6:4. Мачът бе спрян временно заради дъжд, който се изсипа на крайните кортове в Мелбърн.

"Още вчера имахме проблеми и чакахме до 8 вечерта, така че понеделник бе много дълъг както за мен, така и за останалите тенисисти. Днес обаче излязох на корта с хладен ум и започнах мача много добре. Като цяло това е ключът на старта на големи турнири", каза 18-годишният италианец, който ще срещне Мартон Фучович в следващия кръг. Унгарецът отстрани 13-ия в схемата Денис Шаповалов от Канада в понеделник.

Победителят от мача Синер - Фучович ще играе в третия кръг с Григор Димитров или Томи Пол.

Марин Чилич се класира за следващия кръг след победа с 6:3, 6:2, 6:4. Милош Раонич пък надигра с 6:2, 6:1, 6:3 Лоренцо Джустино, а бившият шампион и №15 в схемата Стан Вавринка започна турнира със 7:5, 6:7(4), 6:4, 6:4 срещу Дамир Джумхур.

В испанско дерби №9 в схемата Роберто Баутиста Агут отстрани Фелисиано Лопес след 6:2, 6:2, 7:5.

Латвийският ветеран Ернест Гулбис, който премина през квалификациите показа, че още трябва да се съобразяват с него и победи №20 Феликс Оже-Алиасим от Канада със 7:5 4:6, 7:6(4), 6:4. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна