Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е "сериозен" за европейските автомобилни тарифи, ако няма търговска сделка с ЕС

Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви пред "Уолстрийт джърнъл", че е "сериозен" относно налагането на тарифи за продукти от Европейския съюз, и по-специално за вноса на автомобили, ако Вашингтон и Брюксел не постигнат търговска сделка.

По-рано този месец германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер потвърди предишни информации, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е заплашил европейските държави с въвеждане на автомобилни тарифи, ако Германия, Франция и Обединеното кралство не засилят натиска върху Иран заради нарушенията на Съвместния цялостен план за действие (JCPoA).

Преди това имаше медийни информации, в които се твърдеше, че Тръмп е казал на трите държави от ЕС, че трябва да обвинят Иран за намаляване на ангажиментите към JCPoA, ако не искат техният внос на автомобили в САЩ да бъде обложен с мито от 25%. След това иранският министър на външните работи обвини тези европейски държави, подписали през 2015-а JCPoA, че са "продали" ядрената сделка, като са задействали механизъм за разрешаване на спорове в резултат на американската заплаха.

В кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Тръм също така посочи пред "Уолстрийт джърнъл", че е предупредил Франция, че ще бъде готов да въведе 100-процентно мито върху вноса на френско вино и отбеляза, че тази заплаха е накарала Париж да вземе решение да спре да настоява за въвеждането на цифров данък и да направи пауза в неговото прилагане.

По-рано във вторник френският финансов министър Бруно льо Мер призна, че преговорите за цифровия данък са трудни, въпреки че президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп декларираха след тяхна вчерашна среща временно примирие в спора за цифровия данък до края на годината.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин пък предупреди Обединеното кралство и Италия, че те също могат да се изправят пред американски тарифи, ако се опитат да въведат цифров данък.

В същото си интервю за "Уолстрийт джърнъл" Доналд Тръмп посочи, че планира намаляване на данъците за средната класа в САЩ, което да бъде заложено в следващия бюджет..

Той отбеляза, че няма планове да се срещне с премиера на Украйна по време на форума в Давос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени