Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на японския износ с над 6% в края на 2019 година

Търговският дефицит на Япония се разшири рязко през декември 2019 година след силно намаляване на износа при солиден спад и навнос, показват данни на финансово министерство на азиатска държава.

Японският износ през декември се сви с 6,3% на годишна база до 6,58 трлн. йени след спад със 7,9% и през ноември и очаквания за по-сдържано понижение с 4,3 на сто. В същото време вносът в страна на Изгряващото слънце се понижи с 4,9% до 6,73 трлн. йени спрямо година по-рано след срив с цели 15,7% през предходния месец при прогноза за понижение с 3,2 на сто.

Това доведе до рязко разширяване на японския търговски дефицит през декември до 152,5 млрд. йени спрямо дефицит за 85,2 млрд. йени през ноември.

Позитивна новина обаче е увеличаването на  износа на Япония за Китай с 0,8% през последния месец на миналата година в резултат на по-голямо търсене на машини за производство на микрочипове и на японски автомобили. Но износът в посока САЩ се сви с цели 14,9% с оглед на намаляване на доставките на японски автомобили и на части за тях.

За цялата изминала 2019 година търговският дефицит на Япония скочи с цели 34,2% до 1,64 трлн. йени, като вносът се сви с 5% до 78,57 трлн. йени, а износът - с 5,6% до 76,83 трлн. йени.

Според Масато Койке, икономист от Dai-ichi Institute Research Institute, глобалната икономика се очаква да се върне през настоящата година на пътя на сдържано възстановяване с оглед на последните положителни развития, включително напредък в търговските преговори между САЩ и Китай. "Очаква се японският износ също да се увеличава постепенно с възстановяването на икономиките зад граница", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна