Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ласицкене приветства смяната на спортния министър на Русия

Мария Лацискене се надява, че няма да пропусне втори олимпийски игри.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската звезда във високия скок Мария Ласицкене заяви, че се надява смяната на спортния министър на страната ще помогне на повече руски атлети да участват на олимпийските игри в Токио това лято.

Руският президент Владимир Путин смени цялото правителство на страната във вторник, като досегашният спортен министър Павел Колобков бе заменен от Олег Матицин, който също така е президент на Международната университетска спортна федерация. Ласицкене е отявлен критик на руските спортни власти и най-вече на ръководството на атлетическата федерация, която обвинява за това, че не бе допусната до участие на предишните Игри в Рио де Жанейро.

Вчера петкратната световна и трикратна европейска шампионка сподели, че не е оптимист, че ще бъде допусната до участие в Токио, заради продължаващите проблеми с допинга на Атлетическата федерация и Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

"Искам да вярвам и се надявам, че тези промени ще ни помогнат, ще повлияят на Руската атлетическа федерация, защото ние наистина се намираме в ужасно положение. Срамно е, че толкова дълго време ръководителите на федерацията не успяха да оправят ситуацията. За съжаление, те дори я влошиха. Не вярвам на хората, които в момента управляват Федерацията", коментира Ласицкене пред Франс прес.

В момента тече обжалването на РУСАДА на наказанието от УАДА, което забранява на руски спортисти да участват на Световни първенства и Олимпийски игри в следващите четири години, като очакванията са, че жалбата ще бъде отхвърлена от Спортния арбитражен съд в Лозана. При това положение всеки руски спортист ще трябва да подаде молба да участва като неутрален атлет и ще трябва да докаже, че не е имал никакви взаимоотношения с РУСАДА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени