Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин от Давос: Свиване на инвестициите при изкопаемите горива може да увеличат безработицата

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в четвъртък, че намаляване на инвестициите в индустрията за изкопаеми горива може да доведе до увеличаване на безработицата. Говорейки в Давос, Мнучин отбеляза, че всяка политика в областта на околната среда, която изключва използването на изкопаеми горива, вероятно ще окаже значително влияние върху световната икономика.

Според него някои мерки за опазване на околната среда, като увеличаването на използването на електрически превозни средства, остават проблематични, тъй като употребата им повдига въпроси за рециклирането на литиево-йонните батерии и за производството на електроенергия.

Коментарите му са факт, след като по-рано на Световния икономически форум в Давос шведската тийнейджърка екоактивистката Грета Тунберг призова за спиране на използването на изкопаеми горива и за по-решителни действия срещу изменението на климата.

В тази връзка Стивън Мнучин нападна вербално Грета Тунберг, казвайки, че тя първо трябва да получи диплома по икономика, преди да дава по-нататъшни присъди по въпроса.

Изкопаемите горива все още са необходими в световен план и те трябва да останат част от всяка бъдеща комбинация от енергийни ресурси, която ще бъде използвана, заяви в четвъртък министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман.

Изказвайки се на форума в Давос, който тази година се фокусира върху изменението на климата, принцът заяви, че енергийната бедност все още е проблем в някои части на света и добави, че засега трябва да се използват всички източници на енергия. Министърът обаче отбеляза, че Саудитска Арабия е съгласна, че глобалният въглероден отпечатък трябва да бъде намален. Въглероден отпечатък е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна