Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът не приема "държавните репресии" спрямо Huawei

Снимка: БТА

Пентагонът се противопоставя на усилията на Министерството на търговията на САЩ да ограничи бизнес сделките с "Хуавей" (Huawei Technologies Co.), съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на свои неназовани източници.

Тези източници твърдят, че ако на американските компании не бъде разрешено да продължат с доставките си за "Хуавей", фирмите ще изостанат икономически и ще им липсват необходимите средства за инвестиране в изследвания и разработки.

Очаква се служителите на Министерството на финансите да обсъдят през следващата седмица "Хуавей" и други въпроси, свързани с Китай.

От известно време насам американското правителство е категорично против предоставянето на разрешение на китайския технологичен гигант да продължи да изгражда свои 5G мрежи в Европа поради заплаха за националната сигурност. Американските власти се опасяват, че по този начин Пекин вероятно ще получи достъп до чуждо разузнаване.

Преди ден британският бизнес секретар Андреа Лийдсъм заяви, че Обединеното кралство вероятно ще позволи на "Хуавей" да бъде част от бъдещата 5G мрежа на страната поради липса на по-добра алтернатива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени