Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведения и хотели на символичен протест срещу Наредба Н-18

Снимка: Фейсбук

Стотици заведения и хотели на територията на цялата страна започват символични протестни действия заради въвеждането на Наредба Н-18 за касовите апарати. Тя задължава всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.

Протестът е организиран от Българската асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Към момента символичните протестни действия се изразяват в обличане на жълти сигнални жилетки от служителите в едни от най-големите заведения и хотели в София и страната.

Исканията на организациите са за отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми в нейното прилагане.

Заведенията и хотелите настояват за отмяна на текстовете в наредбата на НАП, които предвиждат запечатването на търговски обекти, без изрично доказана вина от страна на търговеца, който стопанисва обекта.

Протестът ще продължи до сформиране на работна група за обсъждане на възможностите за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на общественото хранене и развлечение в размер на 5%, каквато е практиката в страните членки от Европейския съюз.

На 29 януари (сряда) от 12 часа представители от бизнеса ще протестират пред Народното събрание. В град Варна протестните действия ще се проведат пред сградата на Общината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна