Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ обвини журналистка в лъжа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини журналистка в лъжа и нарушаване на принципите на журнализма и приличието, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Журналистката Мери Луиз Кели от радио Ен Пи Ер заяви в петък, че Помпейо я е псувал и е използвал неприлични думи в серия от нападки, след като по време на 9-минутно интервю тя му задала въпроси за Украйна и отзоваването на американската посланичка в Киев Мари Йованович.

Помпейо заяви вчера, че Кели го излъгала два пъти - единия път при уговарянето на интервюто, а втория път обещавайки да не публикува съдържанието на разговора им след интервюто. Той определи поведението ѝ като „позорно“ и заяви, че „това е още един пример колко необуздани са станали медиите в опита си да навредят на президента Доналд Тръмп и на тази администрация“.

„Не е учудващо, че американците не вярват на мнозина в медиите“, добави той.

Кели твърди, че е уведомила помощниците на Помпейо, че ще задава въпроси за Иран и Украйна, а не само за Иран. Според нея той не е искал разговорът след интервюто да не бъде публикуван.

Сенатори от Демократическата партия на САЩ, водени от най-високопоставения демократ в сенатската Комисия по външни работи Робърт Менендес, отправиха остри критики срещу Помпейо заради конфликта с журналистката. Те изпратиха писмо до държавния секретар, в което изразяват възмущение и разочарование от неговата версия за събитията, предаде ТАСС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна