Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийските социалдемократи спечелиха абсолютно мнозинство в провинция Бургенланд

Снимка: Архив

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), разтърсена от скандали за корупция, изгуби вчера контрола на ключова провинция, където властта премина в ръцете на социалдемократите, предаде "Франс прес".

Австрийската социалдемократическа партия получи 49.94 процента на местните избори в провинция Бургенланд, граничеща с Унгария, което е с над осем пункта повече в сравнение с резултата й на предишните избори през 2015 година.

Този успех позволява на социалдемократите, които от 2015 г. бяха в коалиция с АПС, да управляват вече сами, спечелвайки 19 от 36-те места в местния парламент.

Австрийската партия на свободата, чийто лидер Норберт Хофер е роден в Бургенланд, пада до 9,79 процента от гласовете или с над 5 пункта в сравнение с 2015 година.

Тежка политическа криза през май м.г. доведе до преждевременния край на първия мандат на консерватора Себастиан Курц и на коалицията, която той състави с АПС през 2017 г. След това консерваторите се съюзиха със Зелените, за да съставят ново правителство, отново ръководено от Курц, припомня агенцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени