Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо влошаване на бизнес климата в Германия през януари

През януари бизнес нагласите в Германия отстъпват изненадващо от 6-месечния декемврийски връх с оглед на влошаване на икономическите перспективи, показва последно проучване на немският икономически институт Ifo, което е предпоставка за слаб старт на 2020 година за водещата европейска икономика, след като тя успя да избегне навлизането в рецесия през миналата година.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през януари до 95,9 пункта от 96,3 пункта през декември и при осреднена прогноза на финансовите пазари за подобрение до 97,0 пункта.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повиши през януари до 99,1 от 98,8 пункта месец по-рано, но в същото време индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи рязко до 92,9 пункта от 93,9 пункта в края на 2019-а година.

"Отслабването се дължи на по-песимистичните перспективи на компаниите за следващите месеци", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фюст, добавяйки, че "икономиката на Германия започва новата година с предпазлива настройка".

Според него бизнес нагласите в сферата на услугите са отбелязали значителен спад, но продължаващият да изпитва проблеми промишлен сектор показва признаци на известно съживяване.

Икономистът на Ifo Клаус Волрабе пък отбеляза, че бизнес несигурността е отслабнала през последните три месеца благодарение на по-голямата яснота по въпроса за Брекзит и на временното уреждане на търговския конфликт между САЩ и Китай. Според него конфликтът около Иран от началото на годината не е оказал сериозно негативно влияние върху последното бизнес проучване в Германия.

Днешните данни на института Ifo контрастират с публикуваното през миналата седмица проучване на института IHS Markit за бизнес нагласите в началото на годината, което отчете подобряване на икономическата активност в частния сектор на Германия през януари с оглед на ускоряване на активността в сферата на услугите и отслабване на негативното представяне на промишлеността.

През миналата година германската икономика нарасна с едва 0,6%, отбелязвайки най-слаба експанзия от 2013-а година насам, като немското правителство очаква слабо подобрение на растежа на БВП до 1% през 2020-а година благодарение на извънредно големият брой на работни дни през тази година. На календарно-коригирана база обаче се очаква ново нарастване на БВП с 0,6 на сто.

Тази сряда (29-и януари) се очаква правителството на Германия да представи своите осъвременени икономически прогнози, като според информация на в-к "Ханделсблат" то ще повиши очакванията си за икономическия растеж до 1,1% или дори до 1,2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна