Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Германия е стратегически партньор на България

Томислав Дончев
Снимка: БТА

"За първи път в 16 годишната история на наградите на германската икономика отличаваме стартираща компания", това обяви главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев по време на церемонията по връчването на наградите тази вечер.

"Това е една дългогодишна традиция. Тази година имахме четири категории – "Големи предприятия", "Малки и средни предприятия", "Корпоративна социална отговорност" и новата категория за "Стартъп", тъй като в последно време тази тема все повече ни вълнува. Тези които ги отличаваме се оценяват от едно компетентно жури и няма нищо случайно. Ролята на наградите е морална и стимулираща", заяви Василев.

На церемонията присъстваха президентът на ГБИТК Тим Курт, немският посланик Н.Пр. Кристоф Ейххорн, заместник министър-председателят на България Томислав Дончев, президентът на България през периода 2012-2017 Росен Плевнелиев и други.

"Германската икономика дава положителен знак с това, че отличава фирмите, които в тези трудни и динамични времена продължават да постигат успехи. Тези награди са стимул и за останалите да се противопоставят на евентуалната рецесия, която се очертава. През 2019 г. търговският стокообмен между двете страни е 8,5 млрд., което е нов рекорд. Германия е изключително силен търговски партньор на България, вторият по големина с 232 млрд. е обменът между държавите", обобщи Тим Курт.

По думите на немския посланик наградите свидетелстват за високото качество на нашите икономически отношения, за тяхното многообразие и динамика.

"Ако разгледаме цифрите ще видим, че непрекъснато поставяме нови рекорди както по отношение на обема, броя на предприятия, броя на заети и обема на инвестициите. Всяка година се добавят нови фирми и инвестиции. Само последната година показа колко са динамични българо-германските отношения", коментира той и припомни, че през 2019 г. здравните каси на Германия са подписали договор с България, която е 15-тата страна, и вече немски граждани могат да идват на почивка и санаториум у нас.

От своя страна Томислав Дончев заяви, че ако на миналогодишното издание на наградите е посочил, че Германия е специален икономически партньор на България, то днес би я определил като стратегически.

"Тогава казах, че в България има концентрация на производство на автомобилни компоненти и ни е време да произвеждаме цял автомобил. Мога да го повторя и сега, защото твърдя, че е изказване в правилна посока", заяви той и добави, че най-вероятно една трета от всички големи инвестиции са от немски компании.

Според Дончев са необходими да се положат още усилия, за да се подобрят условията за правене на бизнес и живот у нас. "И тук има още много работа, която да свършим по отношение на редуциране на административните режими, и по отношение на образованието, и по отношение на инфраструктурата", посочи Дончев и подчерта, че всичко това може да постигнем заедно.

Заместник министър-председателят коментира още, че не живеем в спокойни времена и сме изправени пред различни предизвикателства, с които вярва, че ще се справим

"Имаме много общи предизвикателства-рискове от рецесии, търговски войни, от които смятаме да стоим далече от тях и всякакви други. Наред с това имаме големи предизвикателства – икономическата трансформация- претенцията България да произвежда все по-скъпи неща и единствената причината инвеститорите да идват тук да не са ниските разходи, а други уникални предимства, които имаме. Това би трябвало да е акцент в политиката на страната в следващото десетилетие", заяви още Дончев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна