Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Федерер отрази 7 мачбола и е на полуфинал в Мелбърн

Федерер премина през иглени уши, за да стигне полуфинал.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шесткратният шампион от Откритото първенство на Австралия по тенис Роджър Федерер оцеля по вълшебен начин и се класира за 15-ия си полуфинал в Мелбърн след петсетова драма, в която отрази общо седем мачбола.

Третият поставен швейцарец надделя в истински трилър срещу №100 в ранглистата Тенис Сандгрен от Съединените щати след 6:3, 2:6, 2:6, 7:6(8), 6:3 след почти три часа и половина игра на „Род Лейвър Арина“. На тази дата преди две години и на същия корт той спечели 20-ата си титла от Големия шлем.

В първия сет Федерер започна уверено и успя да пробие за 4:2, което му беше достатъчно за спечелването на частта.

Последва много силна игра на 28-годишния здравеняк от щата Тенеси, който сервираше много мощно и взе следващите два сета, като направи по два пробива, срещу изглеждащия не в най-добрата си форма Маестро, който страдаше от контузия.

В четвъртата част Сандгрен отново доминираше и изпусна цели седем мачбола. Три от тях бяха при 5:4, а останалите в тайбрека. Три от тях бяха поредни, когато американецът поведе с 6:3 точки, но Федерер отказа да се предаде и отрази всичко, за да триумфира след мощен форхенд по правата.

В петия сет 38-годишният Роджър направи заветния пробив за 4:2 и при 5:3 сервираше за място на полуфиналите срещу съперник, който трудно се придвижваше по корта заради травма в коляното. Федерер поведе с 40:30 и с отлично насочен начален удар приключи магическото си завръщане.

Сандгрен показва колко му е трябвало, за да победи.

„Имах невероятен късмет днес. Когато имаш седем мачбола срещу тебе ти е необходим. Надявах се той да сбърка някъде. В третия сет усетих болка в слабините и не бях добре, но го преодолях. По принцип вярвам в чудеса. За бъдещия ми съперник бих казал, че който и да е ще бъде много трудно", каза Маестрото след победата.

Федерер завърши с 44 печеливши удари (5 аса) при 56 непредизвикани грешки. За Сандгрен показателите са 73 уинъра (27 аса) и 53 непредизвикани. За Роджър това беше второ "невъзможно" завръщане, след като отстрани Джон Милман, отново в пет сета, след като губеше с 4:8 точки в мач тайбрека.

Така Откритото първенство на Австралия стана най-успешния турнир от Големия шлем за швейцареца, след като записа победа №102, докато на Уимбълдън има 101 успеха.

Швейцарецът очаква на полуфинал победителя от мача между шампиона Новак Джокович и Милош Раонич.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени