Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на промишлените поръчки за дълготрайни стоки в САЩ, но при спад на бизнес инвестициите

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха изненадващо силно през декември 2019-а година, но благодарение на рязко увеличаване на разходите за отбрана. В същото време обаче бизнес инвестициите се свиха най-рязко от осем месеца насам, което е вероятно ще навреди на растежа на американската икономика през последното тримесечие на изминалата година.

През декември новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба нараснаха с 2,4% спрямо ноември, когато обаче те падна рязко с цели 3,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,1%), докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно по-скромно повишение с 0,5%, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Декемврийският растеж се дължи в най-голяма степен на рязко увеличаване с 90,2% само в рамките на месец на поръчките за дълготрайни стоки за отбраната и на повишение със 7,6% на поръчките за транспортно оборудване благодарение на ръст със 168% на тези за военни самолети.

Изключвайки тези за транспортно оборудване, дълготрайните поръчки през декември се понижиха с 0,1% след спад с 0,4% през ноември, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се свиха с 2,5 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, пък се понижиха с 0,9%, отбелязвайки най-солидно понижение от април насам. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Сериозното намаляване на този тип поръчки предполага свиване на бизнес инвестициите през последното тримесечие на миналата година, което вероятно ще се отрази негативно на американския икономически растеж в края на 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени