Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на потребителските нагласи в САЩ в началото на годината

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха рязко в началото на 2020-а година, подсилени от временната търговска сделка с Китай, здравият ръст на акциите на Уолстрийт и най-ниската безработица от половина век насам, показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие нараства през януари до 131,6 пункта от 128,2 пункта в края на 2019-а година и очаквания за индекс на ниво 128,0 пункта. Това представлява подобрение на потребителските нагласи за втори пореден месец до най-високо ниво от миналия август.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), нараства този месец до 175,3 от 170,5 пункта през декември, докато индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) се повишава до 102,5 пункта от 100,0 пункта през миналия месец.

"Доверието на потребителите нарасна през януари след по-сдържан напредък през декември благодарение най-вече на по-позитивната оценка за настоящия пазар на труда и на повишен оптимизъм относно бъдещите перспективи за работа", заяви Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board. "Оптимизмът относно пазара на труда трябва да продължи да оказва подкрепа на доверието в краткосрочен план и в резултат на това потребителите ще продължават да са двигател на растежа и да предотвратят забавяне на икономиката на САЩ в началото на 2020 година", добави тя.

Процентът на потребителите, които очакват подобряване на бизнес условията през следващите шест месеца остават почит без промяна на ниво от 18,8%, докато процентът на тези, които очакват влошаване на условията се понижи до 8,4% от 8,8%.

В същото време индексът на компанията Conference Board, определящ като "трудно" намирането на работа в САЩ, се понижи до 11,6% от 13,0%, докато индексът, определящ като "изобилно" наличието на работни места, нарасна до 49,0% от 46,5% месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна