Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK: Страните от ЕС ще могат да ограничават или да забраняват високорискови доставчици на 5G мрежи

Решението дава ограничена възможност за използване на технологиите на "Хуавей"

Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон обяви в сряда насоки за оборудването и изграждането на 5G мрежи в ЕС, които ще позволят на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) ограничена роля в разработването на най-новите мобилни технологии за свързаност в единния блок.

Отделните държави членки обаче ще могат да оценяват потенциалните рискове за националната си сигурност и да ограничават или изключат доставчици от основната си мрежова инфраструктура.

В препоръките на ЕК също така се призова да има множество доставчици на 5G технологията. Правителствата на ЕС се съветват да използват няколко доставчика на 5G, а не да зависят от една компания. Доставчиците трябва да бъдат оценявани по технически и нетехнически фактори, включително риск от намеса от държавни компании.

Незадължителните препоръки, одобрени от 28-те държави от блока, се стремят да се справят с рисковете за киберсигурност на национално и европейско равнище, като опасенията са свързани главно с "Хуавей", въпреки че самите насоки на ЕК не визират конкретна държава или компания.

Днешните европейски препоръки едва ли ще се харесат на САЩ, които продължават да настояват, че участието на китайски компании като "Хуавей" в изграждането на 5G мрежи представлява заплаха за националната сигурност и може да бъде използвано за шпионаж от страна на управляващите в Пекин. Съединените щати също така се притесняват, че доминацията в 5G е крайъгълен камък за китайското технологично надмощие, което би могло да определи геополитиката на 21-ви век.

От своя страна ЕС гледа на 5G като на ключ за стимулиране на икономическия растеж и за конкуриране със САЩ и Китай. Така например "Хуавей", най-големият световен производител на телекомуникационна техника, се конкурира с шведската компания Ericsson и с финландската Nokia.

"Днес ние оборудваме държавите членки на ЕС, далекосъобщителните оператори и потребителите с инструменти за изграждане и защита на европейската инфраструктура с най-високи стандарти за сигурност, така че всички ние да се възползваме напълно от потенциала, който 5G може да предложи", отбеляза европейският комисар Тиери Бретон.

ЕК също така заяви, че е готова да засили 5G киберсигурността на блока, като използва инструменти за търговска защита срещу дъмпинг или чуждестранни субсидии.

Страните на ЕС имат време до април да приложат тези насоки и да докладват за напредъка си до юни.

Компанията "Хуавей" похвали Европейския съюз, че реши да остави държавите членки да решават индивидуално, дали да позволят оборудването на китайския технологичен гигант в техните 5G мрежи. "Този непредубеден и основан на факти подход към 5G сигурността позволява на Европа да има по-сигурна и по-бърза мрежа от пето поколение“, се посочва в изявление на компанията.

След месеци на оценка на риска, Обединеното кралство реши ден по-рано да не забрани на "Хуавей" да участва в разработката на 5G мрежата на острова, въпреки призивите от страна на САЩ. От друга страна, Лондон ще изключи "високорискови доставчици" като "Хуавей" от централните части на мрежата от пето поколение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени