Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: "Кошмарът" НАФТА приключва с новата тристранна сделка USMCA

Президентът на САЩ подписа тристранната търговска сделка с Мекиско и Канада

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в сряда споразумението за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада, известно като USMCA, което ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА, NAFTA).

Тръмп заяви, че споразумението USMCA  ще прекрати "кошмара НАФТА", ще увеличи БВП на страната и ще създаде нови работни места. "Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) доведе до загуба на една четвърт от всички работни места в производството и една пета от всички работни места в САЩ", твърди американският президент.

Президентът на САЩ посочи, че споразумението представлява огромен пробив за американското селско стопанство и победа за американските работници. Той очаква в резултат на USMCA износът на САЩ за Канада да нарасне с поне 50%.

Според Тръмп споразумението USMCA гарантира ползи за американската автомобилна индустрия, включително за нов завод в Детройт за първи път от десетилетия. Той визира компанията Fiat, която ще открие първият си от 30 години насам американски завод за производство на автомобили в Детройт, Мичиган.

Точно преди да подпише тристранната търговска сделка, Доналд Тръмп благодари на онези, които подкрепят ратификацията й, включително лидера на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър.

Тристранната сделка за свободна търговия беше ратифицирана в Камарата на представителите на САЩ на 19-и декември миналата година и в Сената на 16-и този месец. Процесът на ратифициране в Мексико вече приключи на 12-ти декември 2019 година, докато в Канада той бе прекъснат от последните избори в страната и беше представен отново в парламента този понеделник, като обаче се очаква няколко месечни процедури.

Самото тристранно търговско споразумение ще влезе в сила 90 дни след ратифицирането му в Отава, Канада.

Сделката USMCA беше договорена през 2018 година и подписана на 30 ноември същата година от Доналд Тръмп, канадския премиер Джъстин Трюдо и президента на Мексико Енрике Пенья Нието.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна