Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мугуруса на първи финал в Австралия

Гарбине Мугуруса ще се бори за трета титла от Големия шлем.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Непоставената испанка Гарбине Мугуруса е втората финалистка на Откритото първенство на Австралия по тенис. В събота бившата №1 в ранглистата ще спори за първи път за титлата в Мелбърн със София Кенин от Съединените щати.

Мугуруса се наложи над четвъртата в схемата Симона Халеп от Румъния със 7:6(6), 7:5 в двучасов двубоя при голяма жега на централния корт „Род Лейвър Арина“, който повтори резултата от другия полуфинал.

В първата част роденета в Каракас Гарбине проби за 4:3 и после при 5:4 сервираше за сета, но беше пробита на нула от също бившата водачка в класацията на WTA Халеп. Стигна се до тайбрек, който беше много оспорван. В него 26-годишната Мугуруса пропиля два сетбола при 6:4 точки, а после самата тя отрази две възможности на съперничката, след което реализира третия си шанс.

Халеп доминираше във втория сет, направи два брейка срещу един на испанката и при 5:4 подаваше за изравняване на общия резултат. Тя игра плахо и агресивната Мутуруса успя да върне пробива при четвъртата си възможност. Всичко приключи в 12-ия гейм, когато иберийката стигна до два мачбола и реализира втория след топка в мрежата от ракетата на румънката.

Симона Халеп

Гарбине завърши с 39 печеливши удари (12 аса) срещу 44 непредизвикани грешки. За Халеп съотношението е 20-23.

До момента Мугуруса има две титли от Големия шлем от три финала. Тя триумфира на „Ролан Гарос“ през 2016-а и на Уимбълдън година по-късно. Загубеният финал е в Лондон през 2015-а.

Кенин е спечелила едннствената среща помежду им. Това се случи на 28 септември 2019 година в Пекин, когато 21-годишната родена в Москва София се наложи с 6:0, 2:6, 6:2


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна