Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дойче банк" излезе на загуба от 1,5 млрд. евро през последното тримесечие на 2019 година

За цялата изминала година немската банка отчете загуби за 5,3 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Дойче банк" (Deutsche Bank ) отчете през последното тримесечие на миналата година изненадващо голяма загуба от 1,5 млрд. евро, което доведе до загуба за цялата 2019-а година в размер на 5,3 млрд. евро (при печалба от 341 млн. евро през 2018-а) в резултат на високата цена от провежданото преструктуриране на водещата германска финансова институция.

Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромна загуба от 1 млрд. евро през четвъртото тримесечие и от 5 млрд. евро в рамките на изминалата година.

След провалените през миналата година преговори за сливане с нейния конкурент "Комерцбанк" (Commerzbank), "Дойче банк" предприе смел план за преструктуриране на стойност 7,4 млрд. евро, включващ съкращения на 18 000 работни места до 2022-а година, закриване на някои поделения и основен ремонт в банковия мениджмънт.

Приходите на "Дойче банк" за последното тримесечие се свиха с 4% спрямо година по-рано до 5,3 млрд. евро, като в рамките на цялата 2019-а година нейните приходи се понижиха с 8% до 23,2 млрд. евро. Целта на банката е да постигне приходи от 24,5 млрд. евро до 2022-а година.

Изпълнителният директор Кристиан Севинг заяви след представянето на банковия финансов отчет: "Новата ни стратегия набира скорост. Стабилизирането на приходите през втората половина на 2019 година и постоянната ни дисциплина по отношение на разходите допринесоха за по-добри оперативни резултати, отколкото през 2018 година. Нашият клиентски бизнес се развива добре. Със силната ни капиталова позиция и коефициент на базовия собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1) от 13,6%, ние сме силно уверени, че можем да финансираме нашата трансформация със собствени ресурси и да се върнем по пътя на растежа".

Въпреки слабите финансови резултати акциите на Deutsche Bank AG на борсата във Франкфурт успяха да заличат първоначален силен спад с над 4% към 7,62 евро за една акция и вече се търгуват към вчерашните нива на затваряне около 8,0 евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени