Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо понижаване на германската безработица през януари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безработицата в Германия се понижи изненадващо през януари, което е знак, че стабилният трудов пазар продължава да подкрепя потребителските разходи като основен двигател на слабия растеж на немската икономика въпреки рецесията в промишления сектор.

В рамките на януари броят на безработните германци на сезонно коригирана база се понижи с 2 000 до 2,277 милиона след повишение с 8 000 месец по-рано и осреднена прогноза на финансовите пазари за ново нарастване с 5 000.

Безработица на сезонно коригирана база стабилизира за пети пореден месец на ниво от 5,0% - непосредствено над рекордното дъно от 4,9%, достиганото по-рано през 2019-а година (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година), показват данните на Федералната агенция по заетостта (BA), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

На некоригирана база безработицата в Германия се повиши през януари със 198 000 до 2,425 милиона спрямо 2,227 милиона през декември, което доведе до нарастване на нивото безработица на сезонно-некоригирана до 5,3% от 4,9% в края на предходната година.

"Икономическата слабост продължава да оставя своя отпечатък на пазара на труда", заяви шефът на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле и добави: "Като цяло обаче трудовият пазар е стабилен в началото на годината".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна