Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович ще играе за осма титла в Мелбърн

Новак Джокович спечели в 3 сета.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седемкратният шампион от Откритото първенство на Австралия по тенис Новак Джокович ще защитава титлата си от 2019 година на финала в Мелбърн в неделя, в който ще се бори за 17-и трофей от Големия шлем.

Това стана факт, след като вторият поставен сърбин победи №3 в схемата Роджър Федерер от Швейцария със 7:6(1), 6:4, 6:3 На „Род Лейвър Арина“. Така Новак поведе с 27-23 срещу Маестрото в преките двубои и записа 74-и успех в Австралия.

За 32-годишния белградчанин това е осми финал в този турнир от Шлема. Ако вдигне трофея, той ще измести Рафаел Надал от първото място в световната ранглиста.

Мачът започна по-добре за Федерер, който след разменени ранни пробиви направи нов брейк за 3:1 и след това го затвърди. В шестия гейм 38-годишният баща на четири деца поведе с 40:0 при сервис на Джокович, но белградчанинът отказа да се предаде и оттук започна обрата. Рекордьорът по титли в Мелбърн Новак започна да тероризира съперника на ретур и на бекхенд и да го принуждава да греши. Отлично сервиращият вече Ноле стигна до тайбрек от 2:5 и в него напълно доминираше над Маестрото.

Във следващата част Джокович направи единствения пробив в десетия гейм. Той взе сета, след като стигна къса топка и я завърши по диагонала.

Новак довърши работата си в полуфинала в третия сет. Той проби за 4:2 с чудесен печеливш удар от форхенд по диагонала и след това затвърди, въпреки че отстъпваше с 0:30. При 5:3 Джокович сервираше за място на финала. Той стигна до мачбол и триумфира, след като Федерер изпрати ретура си в мрежата.


Роджър Федерер започна добре, но нямаше сили за поредно чудо.


"Не започнах по най-добрия начин, защото нямах правилната нагласа. Гледах повече неговата игра, а не следях собствената си, заради което и изоставах с 1:4 гейма -  каза Джокович след мача. - Постепенно намерих ритъм, успях да изляза от дупката и в крайна сметка да спечеля този първи сет. За мен това бе много важно, защото ми даде нужното спокойствие и увереност, че ще спечеля мача. Знам, че Роджър не бе в най-доброто си състояние, защото има травма и тя пречи на движението му, но само уважение към него за решението му да излезе на корта".

Сърбинът вкара 73 процента първи сервис и спечели също толкова точки при разиграването му. Ноле записа 31 печеливши удари (11 аса) и 18 непредизвикани грешки, докато Маестрото направи 46 уинъра (15 аса), но и 35 грешки.

В другия полуфинал в петък ще се срещнат Доминик Тийм от Австрия и Александер Зверев от Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна