Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рязко подобрение на икономическите и бизнес нагласи в еврозоната през януари

През януари 2020 година икономическите нагласи в еврозоната се подобряват за трети пореден месец благодарение на силно нарастване на мениджърските нагласи в промишлеността, което може би е сигнал за относително силен старт на годината за европейската икономика, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нарасна през януари до 102,8 пункта от 101,3 пункта през декември 2019 година, подобрявайки се за трети пореден месец от октомврийското дъно от 100,8 пункта (най-ниско от януари 2015-а година) и достигайки най-високо ниво от миналия август.

Основно позитивно влияние през настоящия месец оказа рязкото подобрение на бизнес доверието в промишлеността и в строителството при слабо влошаване на нагласите в сферата на услугите и малко по-силно влошаване в търговията на дребно, докато потребителските нагласи стабилизират за втори пореден месец в най-ниско ниво от февруари 2018-а година.

Европейската комисия отчита по-силно подобрение на бизнес доверието в Германия (повишение с 2,0 пункта), и във Франция (с 1,5 пункта) при известна стабилизация в Нидерландия (понижение с 0,3 пункта) и в Италия (-0,1) и по-ясно изразено понижение в Испания (спад с 1,0 пункт).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, се повишава слабо през януари до -0,23 пункта от -0,32 пункта месец по-рано, когато достигна най-ниско ниво от август 2013-а година. Според ЕК и петте компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат подобрение, включително оценките на мениджърите за производството в миналото, за общите и в частност за експортните поръчки, за нивата на складовите запаси и оценките за производствените очаквания в бъдеще.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира добър отскок на индексът, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор на еврозоната - от -9,3 пункта през декември до -7,3 пункта през януари (най-високо ниво от август 2019-а), докато съответният индекс в сферата на услугите отстъпи слабо от 11,3 до 11,0 пункта, в строителството нарасна от 5,7 до 6,9 пункта, а при търговията на дребно се понижи от 0,7 до -0,1 пункта.

Промишленият сектор беше засегнат сериозно през миналата година от глобалната търговия война, но през януари промишлените предприемачи изглеждат позитивно настроени с оглед на подписаната в средата на месеца "първа фаза" от търговската сделка между САЩ и Китай.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за стабилизация за втори пореден месец в дъното от -8,1 пункта - най-ниско ниво от февруари 2018-а година.

По-позитивните бизнес нагласи през януари може би са сигнал за по-силно представяне на икономиката на еврозоната през първото тримесечие на 2020-а година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.