Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на бизнес нагласите през януари в ЕС при тяхно леко отстъпление в България

През януари 2020 година общото икономическо доверие в Европейския съюз се подобри до 6-месечен връх, докато аналогичният бизнес индекс на Европейската комисия за България отбеляза известно отстъпление от 15-месечния пик в края на предходната година, показват резултати от последното бизнес проучване на европейските власти в Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, нарасна рязко през януари до 101,3 пункта от 99,4 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от юли 2019-а година.

Засилването на икономическите нагласи в целия ЕС се дължи както на тяхно подобрение в рамките на еврозоната, така и на нарастване на съответния индекс Великобритания (скок с цели 3,3 пункта на индекса на водещата икономика извън еврозоната), при влошаване на индекса за Полша (понижение с 1,1 пункта на индекса на втората по значимост европейска икономика извън единния валутен блок).

Проучването на ЕК за Европейския съюз през януари регистрира подобряване на доверието сред мениджърите в промишления сектор (скок на съответния индекс до -8,7 пункта от -10,5 пункта през декември), в сферата на услугите (до 7,6 от 5,5 пункта) и в строителството (до 5,5 от 3,9 пункта), като единствени при търговията на дребно има известно влошаване (до -3,6 от -1,8 пункта).

През януари индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС пък остана на декемврийското ниво от -7,0 пункта (най-ниско ниво от октомври 2019-а).

За разлика от общия показател на ЕК за икономическото и бизнес доверието в ЕС, съответния индекс за България обаче отбеляза известно понижение до 140,7 пункта, след рязко подобрение през декември до 106,2 пункта (най-високо ниво от септември 2018-а година). Въпреки това индексът на икономическите нагласи за нашата страна продължава да се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Отслабването на общите бизнес нагласи в нашата страна през януари е в резултат на спад на доверието в сферата на услугите (понижение на съответния индекс до 12,6 от 16,7 пункта през декември), но при подобрение на нагласите сред българските промишлени мениджъри (повишение на промишления индекс до -1,7 от -2,0 пункта), на доверието при търговията на дребно (до 22,5 от 20,5 пункта) и в строителния бранш (повишение до 1,8 от 1,0 пункта месец по-рано).

Индексът на потребителското доверие в България пък стабилизира на декемврийското ниво от -21,7 пункта, което е най-високото от септември 2018-а година.

Проучването на ЕК за България се различава до известна степен от оповестено по-рано през деня аналогично проучване на НСИ, показващо подобряване на стопанската конюнктура в началото на новата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна