Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави лихвата непроменена на ниво от 0,75%

На първото за годината заседание Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,75%, позовавайки се на сигнали, че британската икономика е започнала да съвзема след парламентарните избори през декември на фона и на по-стабилната глобална икономика, което не налага на този етап предприемане на допълнителни стимулиращи мерки.

Решението за запазване на лихвата без промяна на лихвите беше взето със 7 срещу 2 гласа, като на трето поредно заседание Джонатан Хаскъл и Майкъл Сондърс гласуваха за понижаване на лихвената ставка с 25 базисни пункта до 0,50%. Мнозина икономисти и анализатори обаче очакваха, че поне трима от деветимата представители на Комитета за парична политика на АЦБ ще настояват за намаляване на лихвените ставки.

Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и тази за покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

АЦБ отбеляза, че растежът на британския БВП се е забавил през миналата година, като през последното тримесечие икономиката дори се е оказала в стагнация, отразявайки свързаните с Брекзит рискове и слабия глобален растеж в резултат на световния търговския протекционизъм.

Въпреки това "глобалният растеж се стабилизира наскоро" с оглед на отслабване в известна степен на търговското напрежение и благодарение на стимулиращите парични и лихвени политики на останалите централни банки, посочи АЦБ, добавяйки, че очаква растежът на БВП на Великобритания да се покачи в началото на тази година. В допълнение, спадът в Брекзит несигурността и обявените от новото британско правителство мерки за допълнителни разход ще допринесат положително за икономиката, отбелязват централните банкери.

"Централните банкери може да се наложи да подсилят очакваното възстановяване на растежа на БВП на Обединеното кралство, ако по-позитивните неотдавнашни сигнали за глобалната и вътрешната бизнес активност не се окажат устойчиви, или ако индикаторите за цените на вътрешния пазар остават сравнително слаби", се посочва в тримесечни доклад на АЦБ за паричната и лихвена политика.

"Ако обаче икономическият растеж набере скорост, както се предполага от позитивните бизнес проучвания след неочаквано категоричната победа на премиера Борис Джонсън на изборите на 12-ти декември, може да се наложи по-нататъшно "относително скромно затягане" на паричната политика (слабо повишаване на лихвите)", отбелязва АЦБ.

Британската лира поскъпна след относително позитивните по отношение на икономиката коментари на АЦБ и след като не се оправдаха очакванията, че повече членове на банката ще настояват за намаляване на лихвите. Изявлението на банката след края на днешното заседание също така не подсказва, че може да се очаква скорошно намаляване на лихвените ставки - нещо, на което залагаха редица икономисти, анализатори и участници на капиталовите пазари през последните седмици.

Паундът поскъпва рязко след края на заседанието на АЦБ с 0,58% към 1,3095 щатски долара, като в същото време еврото поевтинява с 0,45% към 0,8415 британски лири. Това представляват най-високо нива на британската валута от понеделник насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна