Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година

За цялата изминала година БВП се повиши с едва 2,3% - най-скромен растеж от 2016 година насам

Икономиката на САЩ нарасна за второ поредно тримесечие в края на 2019-а година с 2,1% благодарение на подобряване на износа при рязко свиване на вноса, показва експресна оценка на Департамента по търговия.

Основна подкрепа за икономическия растеж през периода октомври - декември 2019-а година оказа нарастването на американския износ с 1,4%, докато вносът се срина с цели 8,7% на фона на търговска война между САЩ и Китай. По този начин нетния експорт допринесе с 1,48 процентни пункта към растежа с 2,1% на БВП през последното тримесечие.

Потребителските разходи обаче, които формират около две трети от общия американски икономически растеж, се повишиха през четвъртото тримесечие на миналата година с едва 1,8% след увеличение с 3,2% през третото тримесечие и ръст с 4,6% през второто тримесечие (най-солиден растеж от края на 2014-а година). По този начин разходите на домакинствата допринесоха за икономическия растеж с 1,2 процентни пункта.

Тримесечен БВП на САЩ

Правителствените разходи се увеличиха с 2,7%, допринасяйки за икономическата експанзия в края на изминалата година с 0,47 процентни пункта.

В същото време общите бизнес инвестиции се свиха с 1,5%, отбелязвайки спад за трето поредно тримесечие за пръв път от 2009-а година насам, отнемайки от икономически растеж 1,08 процентни пункта, докато инвестициите в жилищния сектор нараснаха с 5,8 на сто. Инвестициите в оборудване намаляха с почти 3%, а разходите за съоръжения като петролни платформи се свиха с цели 10% през четвъртото тримесечие.

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) пък нарасна с едва 6,5 млрд. долара след повишение с 69,4 млрд. долара през предходното тримесечие, което отне 1,09 процентни пункта от икономическия растеж през четвъртото тримесечие на 2019-а година, показва експресната оценка на Департамента по търговия.

За цялата изминалата година БВП се повиши със скромните 2,3% след експанзия с 2,9% през 2018-а, отбелязвайки най-слабо повишение от 2016-а година насам. По този начин растежът на американската икономика пропусна заложената от администрацията на Доналд Тръмп цел от 3% за втора поредна година, въпреки агресивните съкращения на корпоративния данък от 35% на 21% на стойност 1,5 трлн. долара, които Белият дом и републиканците в двете камара на Конгреса на САЩ одобриха в края на 2017-а година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от