Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Прекалено рано е да се дадат "твърди числа" относно глобалното въздействие на коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекалено рано е да се определи как епидемията от коронавирус ще повлияе на китайската икономиката и на глобалния растеж, заяви в четвъртък говорител на Международния валутен фонд (МВФ).

"В момента не сме в състояние да определим някакви "твърди числа" по този въпрос. Прекалено рано е да се направи това", заяви говорителят на МВФ Гери Райс.

Той добави, че МВФ наблюдава развитието на болестта в реално време и може да бъде готов да предостави конкретни прогнози за срещата на министрите на финансите на страните от Г-20, която ще се проведе в Рияд, Саудитска Арабия на 22-23 февруари.

"Желая наистина да подчертая колко висока несигурност има в момента", отбеляза Райс. "Икономическото въздействие ще зависи много от поведението на самата болест, колко бързо се разпространява, как въздейства и колко бързо ще продължи разпространението на заразата", добави той.

Към днешна дата по-голямата част от въздействието е съсредоточена върху китайската провинция Хубей, която представлява 4,5% от брутния вътрешен продукт на Китай.

Китай разполага с фискални възможности за увеличаване на разходите за борба с болестта, ако това е необходимо, отбеляза Райс от МВФ и добави: "Правилният приоритет е получаването на помощ на засегнатите хора".

Междувременно настоящата епидемия от коронавирус официално надвиши размера на заразата с вируса SARS от 2002-2003 година, тъй като по последни данни над 8100 души в глобален план вече са заразени, като от тях 100 души се намират в над 15 други държави, а останалите в Китай. Успокоителен единствено е факта, че при новият коронавирус за сега има по-малко смъртни случаи - на този етап около 170.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна