Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неочаквано свиване на френската икономика през последното тримесечие

Френската икономика се сви неочаквано през последното тримесечие на миналата година с оглед на по-слаб растеж на потребителските разходи и на бизнес инвестициите, като в същото време компаниите намалиха наличните си складови запаси и дейността си, тъй като бизнесът беше изправен пред серия стачки срещу непопулярната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, показват предварителни данни на официалната статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт на Франция се понижи през четвъртото тримесечие на 2019-а година с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за икономически растеж от 0,2 на сто.

Растежът на потребителски разходи се забави наполовина - до 0,2% от 0,4% през предходните три месеца, въпреки предприетата серия мерки през миналата година за повишаване на покупателната сила на френските домакинства.

БВП на Франция на тримесечна база

Бизнес инвестициите пък се повишиха през последното тримесечие с едва 0,3% след растеж с 1,6% през третото тримесечие, докато растежът на бруто образуването на основен капитал се влоши до 0,3% от 1,3 на сто.

Вътрешното потребление допринесе с 0,3 процентни пункта към БВП на Франция през последното тримесечие, но в същото време спадащите бизнес запаси отнеха 0,4 процентни пункта.

Износът се понижи през периода октомври - декември с 0,2% след спад с 0,3% през предходните три месеца, като и френският внос се сви с 0,2% след повишение с 0,6% през третото тримесечие, в резултат на което нетният търговски баланс на практика оказа нулев ефект върху икономиката на Франция в края на 2019-а година.

За цялата 2019-а година растежът на френската икономика се забави до 1,2% от 1,7% през 2018-а.

По-рано този месец МВФ прогнозира, че БВП на Франция ще нарасне с по 1,3% през тази и следващата година.

Френската статистика Insee представи и данни, показващи изненадващо свиване на потребителските разходи през септември с 0,4% спрямо август, когато се увеличи с 0,1% и при очаквания за стабилизация в нивото от предходния месец.

На годишна база разходите на френските домакинства нараснаха през септември с 0,3% след спад с 0,1% месец по-рано и очаквания за повишение с 0,6 на сто.

Днешните изненадващо слаби данни могат да поставят под въпрос очакваното възстановяване на икономиката на еврозоната през 2020-а година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от