Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ предупреди за риск от кибератаки преди Олимпийските игри в Токио

Финансовите институции в Япония трябва да се предпазят от кибератаки преди Олимпийските игри в Токио през 2020 година с оглед на факта, че близо 40% от банките и другите фирми са били подложени на подобни атаки през последните три години, съобщи в петък Японската централна банка (ЯЦБ), предаде Ройтерс.

Нарастващата заплаха от кибератаки принуди Английската централна банка и други централни банки да предприемат действия, за да гарантират, че банките, застрахователите и другите финансови фирми свеждат до минимум въздействието на кибератаките или технологичните прекъсвания.

В проучване на ЯЦБ, проведено през миналия септември, близо 40% от анкетираните заявиха, че са преживели кибератаки, а над 10% са претърпели смущения в бизнеса си.

Над 70% смятат, че заплахата от кибератаки се е увеличила след 2017 година - последният път, когато ЯЦБ проведе подобно проучване - докато близо 60% заявиха, че имат отдели, специализирани в кибер инциденти, показва последното проучване.

Около 60% от анкетираните 402 финансови институции обаче заявиха, че не са в състояние да осигурят достатъчно персонал, който да наблюдава мерките за справяне с кибератаки.

"Напредъкът в дигиталните технологии доведе до рязко увеличаване на рисковете за киберсигурността на финансовите институции", отбеляза Японската централна банка и добави: "Кибер атаките могат да се увеличат преди Олимпийските игри и Параолимпийската олимпиада в Токио тази година, което е риск, за който трябва да внимаваме".

Япония ще бъде домакин на лятната Олимпиадата 2020 през юли и август.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!