Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи два случая на коронавирус във Великобритания само часове преди Брекзит

Борис Джонсън: Великобритания е добре подготвена да се справи с вируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само часове преди Великобритания да излезе от Европейския съюз главният медицински директор на Англия Крис Уити съобщи, че двама английски пациенти от едно и също семейство са били позитивно тествани за коронавирус. Това са първите два случая на заразени със смъртоносния вирус на острова.

"Пациентите получават специализирани грижи от Националната здравна служба на страната, като ние използваме изпитани процедури за контрол на инфекцията, за да предотвратим по-нататъшното разпространение на вируса", посочи Крис Уити.

Двамата диагностицирани с новия вирус се лекуват в болница в Нюкасъл, Североизточна Англия.

"Националната здравна служба е изключително добре подготвен за управлението на инфекции и вече работим бързо за идентифициране на всички контакти, които пациентите са имали, за да предотвратим по-нататъшното разпространение на вируса", добави той.

"Подготвяме се за случи на новия коронавирус в Обединеното кралство и разполагаме със стабилни мерки за контрол на инфекциите, за да реагираме незабавно. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество със Световната здравна организация и международната общност, докато се развива огнището на заразата в Китай, за да гарантираме, че сме готови за всякакви възможни ситуации ", подчерта Крис Уити.

Националната здравна служба на Великобритания е много добре подготвена да се справи с епидемията от коронавирус, заяви говорителят на премиера Борис Джонсън.

"Националната здравна служба е изключително добре подготвен за управлението на инфекции и вече работим бързо за идентифициране на всички контакти, които пациентът е имал“, заяви говорителят на Джонсън.

"Ще работим с международни партньори за допълнителна помощ за онези, които остават в китайската провинция Хубей. Сигурни сме, че имаме ресурсите да върнем всички британски граждани, които се нуждаят от помощ", посочи той и добави, че въпросът ще бъде обсъден на заседание на кабинета в петък.

Според последни данни броят на заразените с коронавирус в Китай е достигнал 9692, а броят на починалите - 213.

С оглед на разрастващата се вирусна епидемия, Световната здравна организация (СЗО) обяви снощи международно извънредно положение заради болестта.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна