Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ферментиралите соеви продукти намаляват риска от преждевременна смърт

Натто
Снимка: https://en.wikipedia.org/

Японски специалисти смятат, че консумацията на ферментирали соеви продукти, като например мисо и натто, е ефикасен метод да се избегне преждевременна смърт, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Анализирани били резултатите от изследвания, които обхванали 42 750 мъже и 50 165 жени на възраст между 45 и 74 години. Доброволците отговорили на въпроси, свързани с хранителните им навици, с начина им на живот и със здравословното им състояние. Проучването продължило почти 15 години, като за този период били взети под внимания смъртните случаи сред участниците.

Оказало се, че консумацията на ферментирала соя намалява с 10 процента риска от преждевременна смърт, но употребата на популярни соеви продукти, като предпочитаното от веганите тофу, не влияе върху този показател. Приемалите мисо и натто мъже и жени по-рядко били засегнати от сърдечносъдови болести. Същевременно не бил открит никакъв ефект върху риска от рак.

Натто

Ферментиралите соеви продукти са с голямо съдържание на фибри, калий и биоактивни съставки. С това може да се обясни връзката между въпросните продукти и намаления риск от преждевременна смърт. Макар че изследването е наблюдателно, т.е. не открива причинно-следствена връзка, все повече данни показват, че соевите продукти имат благотворно влияние върху здравето.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от