Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Amazon с близо 10% след много силни финансови резултати

Компанията на Джеф Безос е на път отново да влезе в елитния клуб на фирмите с пазарна оценка над 1 трлн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Amaozn Inc. изненада много приятните капиталовите пазари, след като в края на вчерашната търговия на Уолстрийт представи много по-силни от очакваното печалби и приходи през последното тримесечие на 2019-а година.

Това доведе до първоначален ръст с над 13% на акциите на водещата в света компания за продажби през интернет на извънборсовата търговия, което спомогна за повишаване на пазарна ѝ капитализация обратно над гройсмайстроското ниво от 1 трлн. долара.

Нетната печалба на Amazon през тримесечието на празничи потребителски покупки нарасна с 10% до 3,3 млрд. долара, или по $ 6,47 за една акция, при осредните прогнози за печалба от едва $ 4,04 за акция.

В същото време приходите за последното тримесечие на 2019-а година скочиха с 21% до 87,4 млрд. долара при очаквания за 86,03 млрд. долара.

За цялата 2019-а година печалбата на Amazon се увеличи с 15% до 11,6 млрд. долара, а приходите (продажбите) - с 20% до 280,5 млрд. долара.

Часове преди старта на Уолстрийт акциите на Amazon поскъпват на извънборсовата търговия с малко над 9% и ако по-късно днес световният гигант в електронната търговия на стоки успее да потвърди този растежа на акциите, той отново ще се върне в клуба на мегакомпаниите с пазарна оценка от над 1 трлн. долара. Amazon успя да преодолее за пръв път тази гросмайсторска граница през август 2018-а година, превръщайки се във втората подобна американска компания след Apple Inc.

В клуба на компанните с пазарна каптиализация от над 1 трлн. долара са още Microsoft Corp и Alphabet Inc - компанията-майка на Google.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна