Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализ в медицинско издание: Заразените от коронавирус в Ухан може би са 75 800 към 25 януари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според публикация в авторитетното медицинско издание The Lancet.com, заразените с корона вирус в китайския град Ухан може би са били 75 800 към 25 януари.

В анализа се посочва: "Използвахме данни от 31 декември 2019 г. до 28 януари 2020 г. за броят на случаите на заразени в град Ухан, които вече са засечени в чужбина (извън Китай), за да направим заключение за действителния брой на инфектираните в Ухан в периода от 1 декември 2019 до 25 януари 2020 година".

Това не е ужасно сложен модел. Средният брой на пътуващите от Ухан е число, което може да се оцени от моделите на пътуване. Хората от този китайски град са успели да изнесат заразата с корона вирус в чужбина при 78 доказани случая към 25 януари, но изглежда невероятно, че към същата тази дата едва около 5000 души в град Ухан са били заразени (според официалните китайски данни).

Да вземем например случаят с коронавируса в Германия, който се разпространи от Шанхай. Жена от китайския град - във време, когато уж е имало само 20 случая на заразени в него - пътува до Германия и там вече заразява 4 души. Какви са шансовете, че тя да се е оказала един от 20-те души с опасния вирус в Шанхай, която е с население от 25 милиона, и която е заминала зад граница?

"В основния ни сценарий преценихме, че основният репродуктивен брой за новия коронавирус 2019-nCoV е 2,68 (колко човека може да зарази един вече заразен) и че към 25-и януари в град Ухан е имало 75 815 заразени. Според нашия анализ времето на удвояване на епидемията е 6,4 дни. Ние изчислихме, че при базовия сценарий градовете Чунцин, Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенжен са внесли съответно 461, 113, 98, 111 и 80 заразени от град Ухан. Ако преносимостта на коронавируса 2019-nCoV е подобна навсякъде в страната и във времето, заключихме, че епидемиите вече нарастват експоненциално в множество големи градове на Китай с изоставане от огнището в Ухан с около 1-2 седмици", се посочва в анализа на професор Джоузеф Т Ву, на Кейти Лиюнг и на Габриел М Лиюнг.

Като се има предвид, че вирусът 2019-nCoV вече не се ограничава само в град Ухан, другите големи китайски градове вероятно също започват да поддържат локални огнища на заразата. Големите градове в чужбина с тесни транспортни връзки с Китай също биха могли да се превърнат в епицентър на вирусни огнища, освен ако незабавно не бъдат приложени значителни обществени здравни намеси както на населението, така и на личното ниво, посочват в доклада си тримата учени.

Целият анализ на учените може да видите тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна