Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Кенин спечели титлата в Мелбърн след обрат

София Кенин позира с трофея.
Снимка: Ройтерс

Поставената под №14 София Кенин спечели титлата от Откритото първенство на Австралия по тенис.

Американката направи обрат срещу непоставената Гарбине Мугуруса от Испания и я победи в качествен финал след 4:6, 6:2, 6:2 в двучасов двубой на „Род Лейвър Арина“ в Мелбърн.

За Кенин това беше първи трофей от Големия шлем, който я изстреля до рекордното за нея седмо място в световната ранглиста и ѝ донесе чек за 2,85 милиона щатски долара. До началото на годината тя не беше минавала осминафиналите в турнирите от голямата четворка.

В първата част Гарбине започна агресивно и проби подаването на съперничката си за 2:1 гейма. Испанката изпусна цели четири възможности за нов брейк в седмия гейм и веднага след това родената в Москва Кенин върна пробива за 4:4. Това само амбицира 26-годишната Мугуруса, която тутакси постигна нов брейк и след това сервира успешно за спечелване на сета.

Мугуруса имаше поводи за радост само в първия сет.

Следващата част започна с подем за 21-годишната София, която заигра почти без грешка и набързо поведе с 4:1. В осмия гейм испанката беше пробита за втори път и сетът завърши, след като бекхендът ѝ отлетя в аут.

Мугуруса стабилизира играта си в началото на заключителната част и понамали непредизвиканите грешки. В петия гейм тя поведе с 40:0 при сервис на Кенин, но младата американка взе подаването си от този резултат, както в първия сет, и получи аплодисменти от своя баща и треньор Александър и своя мениджър - българинът Стефан Гюров. Веднага след това американката направи брейк от 15:40 за 4:2, след като съперничката ѝ направи петата си двойна грешка. По-младата тенисистка печелеше с лекота дългите разигравания и успя да затвърди за 5:2. В следващия гейм София стигна до шампионска точка, но ретурът ѝ беше в аут. При втората възможност испанката направи двойна грешка и всичко свърши. Победителката се просълзи и прие овациите на публиката.

Кенин завърши финала с 28 печеливши удари при 23 непредизвикани грешки. Мугуруса записа 32 уинъра, но и 45 грешки, от които осем двойни.

"Това е първата ми реч на такава сцена, но ще се постарая. Поздравявам Гарбине за играта днес. Моята мечта се сбъдна. Бъдете сигурни, догодина ще се видим пак. Благодаря на баща ми за всичко", бяха първите думи на новата шампионка в Мелбърн при награждаването.
София Кенин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна