Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания се оттегли от ЕС

Какво следва за България и Европа?

| обновено на 01.02.20 в 13:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство напусна официално Европейския съюз в полунощ на 31 януари (централноевропейско време). С това държавите членки на евросъюза станаха 27. Преди да се стигне дотук, ЕС и Обединеното кралство проведоха интензивни преговори за постигане на съгласие по условията на оттеглянето, както и по въпроси на правната сигурност, след като правото на ЕС престане да бъде валидно за Великобритания.

С разнопосочни реакции и с немалко въпросителни приемат българите този акт. Кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел Ангелина Пискова припомня, че единството на страните членки е това, което главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние е поддържал и изтъквал почти непрекъснато по време на тежките преговори с Великобритания. А очевидно тази тенденция ще се запази. Такова е очакването и на българските евродепутати. 

Андрей Ковачев от Европейската народна партия коментира, че както всички страни членки, така и България трябва да има обща стратегия за отношенията си с Обединеното кралство и акцентира на области като сигурност, отбрана и всеобхватно търговско споразумение.

Всички имаме интерес партньорството с Обединеното кралство да продължи без промяна – казва колегата на Ковачев Радан Кънев. По думите му, много е важно да се запази търговският оборот, британските инвестиции и българският износ към английския пазар, както и да се гарантират правата на българите, които работят и учат в Обединеното кралство.

Сергей Станишев от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите смята, че оттук нататък трябва на всяка цена да се избегнат сценариите на т.нар. социален дъмпинг, „който десните управляващи във Великобритания вероятно ще се опитат да наложат и да подкопаят европейската социална държава“. По отношение на предизвикателствата пред България, Станишев откроява съдбата на българите, които живеят на Острова: „Да, много от тях вече имат официален статус, но съм сигурен, огромен брой са между земята и небето. И тук е работата на институциите, на правителството - да помогнат максимално те да нямат затруднения“.

Нашият голям интерес са българските граждани“ – споделя и евродепутатът Илхан Кючюк от групата на европейските либерали „Обнови Европа“ и допълва, че по неофициална информация на Острова живеят 250 000 български граждани. „Ако Европа иска да играе значима външнополитическа роля и да има подкрепа от своите граждани, няма как да се продължи с политиката на двойните стандарти“ – казва Кючюк и продължава: „Европа трябва да разбере, че бъдещето ѝ е свързано с тежки реформи. Без реформи не можем да продължаваме напред!“.

Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти, който единствен от българските си колеги е гласувал против споразумението за Брекзит, коментира, че с излизането на Великобритания ще се появи дисбаланс в Европа: „Франция ще започне да тежи все повече и да създава все повече проблеми. Досега Франция не работи за ЕС, а само за себе си. И по този начин ощетява много държави“. Според Слабаков, единственият позитив е, че Брекзит ще „стресира до някаква степен ЕС и ще започнат, може би, да внимават как се отнасят към останалите държави“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна