Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът заличи 400 млрд. долара от китайската борса въпреки мащабните правителствени стимули

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник инвеститорите заличиха близо 400 млрд. долара от пазарната капитализация на фондовите борси в Китай, разпродавайки в същото време китайски юани и фючърси на суровини с оглед на страховете около разрастващата се зараза с коронавирус и негативното ѝ отражение върху втора по сила световна икономика. Това стана факт през първия ден на търговия в Китай след края на Лунната нова година и въпреки предприетите от властите в Пекин агресивни мерки в подкрепа на финансовите пазари в страната.

Основните китайски фондови индекси се понижиха с близо 8%, отбелязвайки най-драматичен спад от близо четири години насам, докато местната валута поевтиня обратно над важната психологическа бариера от 7 юана за един щатски долар. Водещият индекс Shanghai Composite приключи днешната търговия с понижение от 7,72%, като първоначално се срина с близо 9%, докато индекс Shenzhen Composite, включващ компании с по-малка пазарна капитализация, се понижи с 8,41%, след като китайските фондови борси бяха затворени от 24-и януари заради Лунната нова година.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Китай вече достигна 361 в неделя, след като преди борсата в Шанхай да излезе в почивка, техният брой беше едва 17 (към 23-ти януари). Нарасна и броят на заразените с опасния вирус, достигайки 17 200, като само в рамките на последния ден бяха регистрирани нови 2 829 случая.

Графика на Shanghai Composite index

След старта на днешната китайска сесия над 2500 акции се сринаха с дневния ценови лимит от 10%, което доведе до временно прекратяване на търговията, след което индексът Shanghai Composite успя да парира част от първоначалните загуби, но въпреки това затвори със спад от 7,72% до 2 746,6 пункта, достигайки най-ниско ниво от миналия август.

Така само в рамките на днешната търговия пазарната капитализация на акциите, търгувани на китайските борси, се сви с цели около 393 млрд. долара.

Сривът беше факт, въпреки че в неделя Народната банка на Китай (PBoC) обяви, че ще инжектира 1,2 трлн. юана (около 173 млрд. долара) в икономиката и финансовите, за да омекоти първоначалния шок на фондовите борси в резултат на епидемията от коронавирус при възобновяването на търговията в понеделник след продължителна ваканция за Лунната нова година. 

В понеделник PBoC също така понижи лихвите по споразуменията за обратно изкупуване, известни като обратни репо сделки, като намали 7- и 14-дневните обратни репо лихви с по 10 базисни пункта съответно до 2,4% и до 2,55% в допълнение към инжектираните 1,2 трлн. юана в обратни репо сделки.

Това представлява най-мащабната кешова инжекция на Народната банка на Китай във финансовата система на страната от 2004-а година насам.

Останалите азиатски борси също приключиха на червено днешната търговия, макар и с по-скромни понижения, като японският индекс Nikkei се понижи с 1,01%, южнокорейският Kospi - с 0,02%, тайванският индекс - с 1,22%, сингапурският - с 1,18% и австралийският S&P/ASX - с 1,34%.

Китайската валута също се оказа под силен натиск от продажби, поевтинявайки с 1,6% обратно през важното психологическо ниво от 7,0000 юана за един щатски долара и вече се търгува около 7,0225 нивото.

Сериозен спад отбелязаха и фючърсите на суровините на китайската стокова борса, като фючърсите на медта поевтиняха с дневния лимит от 7% към тригодишно дъно, тези на алуминия, на цинка и на оловото - с над 4% и фючърсите на соята - с 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна