Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера представя мюзикъла "Шрек" с гост режисьор от Бродуей

Кадър от репетицията на спектакъла
Снимка: Софийска опера

Софийската опера представя за първи път в България мюзикъла "Шрек" от Дейвид Линдзи-Абер и Джанин Тезори с Уест Хайлър - гост режисьор от Бродуей. Премиерата е на 14 февруари, съобщава БТА.

Оригиналната постановка по анимацията на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг е режисирана от Джейсън Мур и Роб Ашфорд. "Шрек" има 8 номинации за наградата "Тони" и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл.

Диригент на софийската версия е Игор Богданов,

асистент-диригент - Светослав Лазаров. Художници са Чарлз Мърдок Лукас - на декорите, Уитни Локър - на костюмите, и Зак Блейн - на осветлението.

Магичната история е за предизвикващото симпатии у публиката зелено чудовище и приятелите му прочути приказни герои, сред които Пинокио, Питър Пан, Злата фея, Грозното патенце.

В ролите са артистите Константин Икономов, Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др., заедно с балета и оркестъра на операта.

Преводът е на Лора Димитрова, Мирослав Димов и Борис Панкин.

Уест Хайлър

Уест Хайлър е бродуейски режисьор. Поставял е "Цирк дьо Солей" (Бродуей/Германия), "Малкият принц" (Полша), "Големият ябълков цирк" (Линкълн център, Ню Йорк), "Панда" (Национален театър - Пекин), кукления мюзикъл "Авеню Q" в Столичния куклен театър) и др.

Бил е гост-режисьор на Шекспировия фестивал в Грейт Ривър, Нюйорския музикално-театрален фестивал, Националния театър на Луисвил Арс Нова и др.

Композиторът на "Шрек" е Джанин Тезори.

Тя е най-уважаваната композиторка, която твори в областта на театъра, с пет Бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите "Тони". През юли 2019 г. направи премиера на операта си "Блу" по либретото на Тейзуел Томпсън на фестивала "Глимърглас" в Купърстаун, щата Ню Йорк.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени