Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Узбекистан не приема призив на САЩ да се опълчи на Китай

Майк Помпейо (вляво) с узбекския си колега Абдулазиз Камилов в Ташкент.
Снимка: БТА

Узбекистан днес внимателно изрази съпротива към офанзивата на САЩ срещу третирането на китайските мюсюлмански малцинства от страна на Пекин, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар Майк Помпейо е на визита в региона, за да дискутира този и други въпроси със съседите на Китай, които досега се въздържат от критики към политиките на Пекин.

„Искаме Централна Азия да бъде регион със стабилно развитие и сътрудничество и наистина не бихме искали да почувстваме върху себе си неблагоприятните политически последствия във връзка с конкуренцията в региона между големите сили“, заяви узбекският външен министър Абдулазиз Камилов, който разговаря днес с Помпейо в Ташкент.

Коментарите на американския първи дипломат поставят развитията в региона в неловка позиция, тъй като той разчита на Китай за голяма част от търговията и инвестициите.

Помпейо заяви, че при визитата си в узбекската столица ще повдигне въпроса за китайското мюсюлманско малцинство уйгури на днешната среща си колегите си от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

В неделя в Казахстан Помпейо заяви, че Вашингтон призовава „всички страни да се присъединят в натиска за незабавен край на репресиите срещу уйгури, казахи и представители на други малцинства в Китай“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна