Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" обмисля ново съкращаване на петролното производството с 500 хил. барела заради коронавируса

Петролните фючърси опитват стабилизация в едногодишни ценови дъна

Организацията на страните износители на петрол и нейните съюзницит, начело с Русия, обмислят по-нататъшно намаляване на петролните добиви с 500 хил. барела на ден поради негативното въздействие на коронавируса върху търсенето на петрол, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки свои източници от формата "ОПЕК +", запознати с течащите дискусии по този въпрос.

Страните производителки от "ОПЕК +" също така обмислят да проведе среща на министерско ниво на 14-ти и 15-и февруари, което би било по-рано от текущия график за среща през месец март.

Според анализатори и търговци епидемията от коронавирус в Китай може да намали търсенето на петрол с над 250 хиляди барела дневно през първото тримесечие на настоящата година, което да доведе до допълнително свръх предлагане на важната енергийна суровина и до по-нататъшен натиск върху цените.

Епидемията от коронавирус вече засегна търсенето на петрол в Китай, като най-голямата рафинерия в Азия - Sinopec Corp. посочи, че нейните съоръжения ще намалят производителността през настоящия месец с около 600 хил. барела на ден. Независимите рафинерии в провинция Шандун, които съвместно внасят около една пета от суровия петрол в Китай, също намалиха производството с между 30% до 50% за малко повече от седмица.

По-рано в понеделник Иран, който е важен член на ОПЕК, заяви, че разпространението на коронавируса е засегнало търсенето на петрол и призова за полагане на усилия за стабилизиране на цените, съобщи иранската официална информационна агенция IRNA.

Иранският министър на петрола Биджан Занганех посочи, че "пазарът на петрол е под натиск и цените спаднаха под 60 долара за барел, като трябва да се положат усилия за неговото балансиране". Той каза, че Иран ще се съгласи да се проведе по-ранно заседание на ОПЕК, ако останалите членове на групата се съгласят на допълнително съкращения на производството на петрол.

В края на миналата работна седмица пък Русия посочи, че е готова за провеждане на извънредна среща във формата "ОПЕК +" в рамките на февруари.

В тази връзка експертната група от ОПЕК и съюзниците извън картела, известна като Съвместен технически комитет, вече насрочи среща за 4-ти и 5-ти февруари във Виена, за да оцени влиянието на китайския вирус върху търсенето на петрол, посочиха други източници от формата "ОПЕК +".

Съвместната техническа комисия вероятно ще даде препоръки за допълнителни действия в подкрепа на петролния пазар.

Новината за евентуално предстоящо допълнително съкращаване на добивите в рамките на "ОПЕК +" с още 500 хил. барела на ден, което може да доведе до съвместно ограничаване на добивите с общо 2,2 млн. барела, ограничи новия спад на петролните фючърси от началото на търговията в понеделник.

През обедната европейска търговия фючърсите на петрола Брент с доставка през април вече поскъпват с 0,16% към 56,73 долара за барел, а на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март - с 0,75% към 52,00 долара за барел, след като по-рано в понеделник те удариха нови най-ниски нива от януари 2019-а година насам съответно към 55,42 и към 50,42 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна