Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албин Курти: Готов съм да водя диалог с Белград

Лидерът на "Самоопределение" представи пред парламента на Косово приоритетите на новото правителство

| обновено на 03.02.20 в 16:42
Албин Курти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на движението "Самоопределение" Албин Курти представи програмата на новото правителство пред парламента на Косово, като определи няколко приоритета, съобщава БТА, цитирайки сръбски медии.

Курти заяви, че е готов за диалог със Сърбия, но при широко политическо съгласие. "Готов съм да водя диалог с Белград, ще създам екип, който ще се посвети на това", подчерта той.

Албин Курти възнамерява да предложи лустрация във всички сектори, която трябва да се осъществи в срок от 24 месеца. Обяви също, че военната служба ще бъде задължителна и ще продължава три месеца.

Ще бъдем правителство, което ще наказва военните престъпления и агресията, подчерта Курти. Той каза, че въз основа на международните закони ще подготви съдебен иск против Сърбия за военно престъпление, геноцид и агресия.

Добави, че ще извърши подготовка в обществото за членство в НАТО и обеща, че нито един човек или компания няма да бъдат по-силни от държавата.

"В кабинета ми ще има 15 министри, а не 21 като преди. Ще има около 33 заместник министри, а не над 80, както по-рано. По-малко ще харчим за привилегии, повече за проекти", каза още Албин Курти. "Кабинетът ми ще бъде правителство на икономическото развитие, а фокусът ще бъде върху новите работни места, върху правосъдието и спирането на корупцията", добави той.

Курти заяви, че ще сътрудничи с международните партньори на Косово.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна