Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция удари 54 цели в сирийския район Идлиб, "неутрализирайки" 76 сирийски войници

Турските сили са ударили 54 цели в сирийския северозападен район на град Идлиб и са "неутрализирали" 76 сирийски правителствени войници, обяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от държавната информационна Анадолска агенция.

По-рано в понеделник Анкара заяви, че сирийски обстрел е довел до смъртта на петима турски войници в Идлиб, а президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще отмъсти.

Хулуси Акар също така беше цитиран да казва, че въоръжените сили на Турция са предприели "всички форми на мерки" в региона на Идлиб, добавяйки, че Анкара е уведомила Москва, която подкрепя президента на Сирия Башар Асад.

Турция и Русия са на противоположни страни в сраженията в района на Идлиб и макар да работят заедно в други части на Сирия, като турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на руските официални власти им е било казано, че трябва "да стоят настрана" в конфликта в Идлиб. Ердоган призова руската страна да спазва договореностите от Сочи и Астана. Той поясни, че ситуацията в Идлиб е станала "неуправляема" -- вследствие от офанзивата на сирийския режим срещу местните бунтовници близо един милион бежанци са започнали да се стичат към турските граници.

Междувременно министрите на външните работи на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са обсъдили ескалацията на конфликта в Северозападна Сирия и са се съгласили, че двустранните договорености за областта Идлиб трябва да бъдат спазвани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна