Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канцлерите Меркел и Курц оспориха предложението на ЕК за бюджетната рамка на ЕС за 2021-2027 г.

Австрия и Германия остават на различни позиции за операциите по спасяване на мигранти в Средиземно море

| обновено на 03.02.20 в 20:02
Ангела Меркел и Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия е против операциите за спасяване на мигранти в Средиземно море, защото те спомагат за гибелта на хора и за засилването на миграционния поток към Европа. Това заяви днес в Берлин австрийският канцлер Себастиан Курц на обща пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

По думите му Виена и Берлин са на различни позиции по миграцията. Освен това Австрия е против възобновяването на мисия "София" на ЕС.

Сред задачите на "София" бе борбата с трафикантите на хора, обучаване на либийската брегова охрана и спасяване на бедстващи мигранти. През пролетта на миналата година ЕС прекрати мисията заради разногласия къде да бъдат настанени спасените в морето мигранти, отбелязва БТА.

"Мигрантите пристигат при нас, в Германия и в Швеция. През тези години станахме свидетели, че спасителните операции в Средиземно море не дадоха желания резултат. Те не сложиха край на гибелта на хора в Средиземно море, а доведоха до това пътуванията да станат по-привлекателни, контрабандистите да печелят повече и да загиват още повече хора", каза Курц. Проблемът може да се реши само като се предотврати отплаването на кораби с мигранти, като се унищожи бизнесът на трафикантите и се преустанови подпомагането им", допълни австрийският канцлер.

Ангела Меркел заяви, че Германия подкрепя по принцип възобновяването на мисията "София". Според нея темата за оръжейното ембарго срещу Либия е също от голямо значение, обаче всички решения по този въпрос се вземат на равнище ЕС в Брюксел.

Курц се обяви против плановете на Германия за въвеждане в целия ЕС на данък върху финансовите трансакции. Австрия не приема този налог така, както той е предложен от германския финансов министър Олаф Шолц, допълни австрийският канцлер, цитиран от ДПА.

Ангела Меркел и Себастиан Курц

Канцлерите на Германия и Австрия оспориха предложението на ЕК за бюджетната рамка на ЕС  2021-2027 г.

Излизането на Великобритания от ЕС ще засили бюджетния натиск върху други страни от съюза, коментира германският канцлер след срещата си с австрийския си колега, предава ДПА.

Ангела Меркел заяви, че Германия и Австрия ще работят в тясна координация по въпроса за бюджета. Себастиан Курц изтъна, че според него бюджетните предложения на новата Европейска комисия са прекалено високи.

Понастоящем в ЕС има дискусия за дългосрочната бюджетна рамка за периода 2021-2027 г. Еврокомисията предлага 1,11 на сто от брутния национален продукт на ЕС да бъде предназначен за финансиране на европрограми - сума, която възлиза на 1,14 трилиона евро. Германия, която е най-големият нетен платец в общия бюджет на ЕС, настоява не за 1,11, а 1 на сто.

Курц също каза, че неговата страна смята за прекомерно предложението на Европейската комисия за бюджет, възлизащ на 1,11 процента от брутния национален продукт. По думите му въпросът за бюджета е много важен за страни платци, каквито са Австрия и Германия. На пресконференцията австрийският канцлер изрази надежда, че ще има ново предложение от комисията, което да стане основа за единна позиция.

Меркел даде знак, че е склонна на компромис в зависимост от това как се изразходват тези пари. Общата селскостопанска политика на съюза, по която се отпускат големи субсидии на фермери, поглъща голям дял от финансирането. Университети, студенти и изостанали райони също получават значителни средства по европрограми, отбелязват информационните агенции.


Австрийският канцлер Себастиан Курц

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна