Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ потвърдиха за 5 нови случая на заразени с коронавирус

Има и втори случай на предваване на заразата от човек на човек

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските центрове за контрол (CDC) и превенция на заболяванията обявиха за още пет потвърдени случая в САЩ на новия китайския коронавирус, включително втори случай на предаване на заразата от човек на човек в рамките на Съединените щати.

"Очакваме да видим повече случаи на разпространение на вируса от човек на човек", заяви д-р Нанси Месоние, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания по време на пресконференция с репортери.

Новите случаи включват един в Масачузетс и още четири в Калифорния. Четирима от петте пациенти наскоро са пътували до Ухан в централен Китай, откъдето възниква огнището на коронавируса.

Един от пациентите в Калифорния пък е бил в тесен контакт с домакинство на човек, който е бил заразен в Китай. Това е вторият случай на разпространение на вируса от човек на човек в рамките на САЩ, след като първият такъв случай беше съобщен през миналата седмица в Илинойс.

По този начин новите случаи на потвърдени заразени с коронавирус в САЩ вече достигна 11. Агенцията за контрол на заболяванията също така заяви, че в момента се наблюдават 82 души за потенциална вирусна инфекция.

Д-р Нанси Месоние заяви, че Държавният департамент на САЩ продължава да връща повече от американските граждани от град Ухан. Тя каза, че през уикенда Агенцията за контрол на заболяванията е изпратил допълнителни екипи до конкретни места, където ще пристигнат самолетите от Китай. Самите пътници ще бъдат поставени под карантина за 14 дни след пристигането си, допълни тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна